Tutorial instalare Apache + MariaDB + PHP 5.6 pe Centos 7
Salutare tuturor!
Astazi am sa va arat cum instalam apache alaturi de php 5.6 si mysql pe sistemul de operare centos 7.
Pentru inceput trebuie sa facem un update la server folosind comanda:
sudo yum -y update
Dupa ce update-ul a fost finalizat vom trece la urmatorul pas.
Vom executa urmatoarele comenzi pentru a face serverul nostru sa accepte versiunea 5.6 a php deoarece momentan singura versiune disponibila este 5.4:
yum install epel-release epel* yum-utils wget
cd /
wget http://rpms.famillecollet.com/enterprise/remi-release-7.rpm
sudo rpm -Uvh remi-release-7*.rpm
yum --enablerepo=remi,remi-php56 update
yum-config-manager --enable remi-php56
Acum vom instala apache alaturi de php 5.6 si mysql + phpmyadmin utilizant o singura comanda.
NOTA: Daca doriti o versiune mai noua de PHP, spre exemplu PHP 7.2 in loc de 5.6 inlocuiti in ultimele 2 comenzi de mai sus php56 cu php72 sau versiunea dorita.
yum -y install httpd php mariadb phpmyadmin postfix php-mcrypt php-mysql mariadb-server
Acum trebuie sa configuram mariadb deoarece nu are parola si poate fi utilizata de catre oricine. Vom folosi urmatoarele 2 comenzi:
sudo systemctl start mariadb
sudo mysql_secure_installation
Parola pentru mysql este momentan goala, urmand ca Dvs. sa o setati. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa urmati instructiunile si ceea ce apare in terminal dupa executarea sudo mysql_secure_installation
Acum totul este aproape gata. Mai trebuie sa facem programele sa porneasca odata cu repornirea calculatorului folosind urmatoarele comenzi:
sudo systemctl start httpd.service
sudo systemctl enable httpd.service
sudo systemctl enable mariadb.service
sudo systemctl enable postfix.service
Acum totul este gata. In continuare voi prezenta cateva date referitoare la acest tutorial si niste sfaturi alaturi de soluti la care eu am cautat raspunsuri cu privire la phpmyadmin.
In primul rand, recomand WinSCP pentru navigarea in root si editarea fisierelor de configurare deoarece este extrem de usor… mai usor decat cu nano sau vi.
Acum, daca VPS-ul sau VDS-ul Dvs. nu are gnome sau orice alta interfata de desktop instalata pe el nu veti putea accesa /phpmyadmin decat de pe reteaua locala a serverului. Asa ca eu va recomand sa faceti urmatorul lucru: sa setati un DNS pe adresa serverului pe care doar Dvs. sa il stiti.. de ex: pma0.server.tld.
Acum vom naviga folosind WINSCP (ne vom conecta pe utilizatorul root cu parola sa folosind protocolul sftp) catre /etc/httpd/conf.d/ si vom redenumi phpMyAdmin.conf in phpMyAdmin.conf.vechi. Acum vom urca acest fisier deja configurat in locul celui redenumit: https://www.dropbox.com/s/70lednw0bnygwmn/phpMyAdmin.conf .
In continuare, vom merge in /etc/httpd/conf/ si intram sa editam fisierul httpd.conf. Eu recomand sa editam fisierele cu Notepad++.
La sfarsitul fisierului vom adauga urmatoarele:
ServerName www.server.tld
ServerAlias server.tld
DocumentRoot /var/www
ServerName pma0.server.tld
ServerAlias www.pma0.server.tld
DocumentRoot /var/www
Alias /phpMyAdmin /usr/share/phpMyAdmin
Alias /phpmyadmin /usr/share/phpMyAdmin
Primul virtualhost este pentru site-ul nostru normal, iar al 2-lea este doar pentru site doar ca de pe acesta se poate accesa si phpMyAdmin.
Folosind exemplul de mai sus de virtualhost puteti adauga nenumarate site-uri cu director propriu. Singura conditie este ca site-ul pe care il adaugati sa aiba DNS A setat pe adresa serverului si sa modificati DocumentRoot, ServerName si ServerAlias cu adresa unde doriti sa fie site-ul.
Vreau si eu un script?